Dr. Greve pharma produkter.

Slik blir du kvitt eksem rundt øynene

Tørr, rød og sår hud rundt øynene er et kjent problem for mange av oss. Les ekspertenes beste tips til hvordan du behandler den sarte huden mot eksem og kløe.
Del på facebook

Hvordan vet du om du har eksem rundt øynene eller om huden bare er veldig tørr? Og hvordan kan du forebygge og behandle, uten å skade dette ømfintlige området ytterligere?

Huden rundt øynene er svært tynn og inneholder mange blodkar. Det gjør at den er langt mer sårbar, mindre robust og blir fortere irritert enn huden andre steder på kroppen. Vær, vind, kremer og makeup – alt kan være med på å gjøre huden tørr, rød og kløende.

Vinteren er verst for deg med eksem rundt øynene

Mange er særlig plaget av eksem rundt øynene i den kalde årstiden. Vinterlufta er gjerne tørr, samtidig fyrer vi inne.

– Temperatursvingningene mellom det varme huset og kulda ute er en påkjenning for huden, og spesielt for den sensitive huden rundt øynene, sier Orklas hudekspert, hud- og kroppsterapeut Line Marie Krogsgård

– Ansiktshuden vår er ekstra utsatt, siden den ikke er tildekket av beskyttende tekstiler.

Krogsrud anbefaler sterkt å anskaffe en eller flere luftfuktere til boligen din om du er plaget med tørr vinterhud.

– Sett gjerne en luftfukter på soverommet også! Husk hvor mange timer du bruker der inne i løpet av døgnet.

Hva er forskjellen mellom tørr hud og eksem?

Det er viktig å skille mellom det som «bare» er tørr hud og det som er eksem rundt øynene. Begge er plagsomme nok, men de krever forskjellig behandling.

Tørr hud rundt øynene kan man få i kalde perioder med lav luftfuktighet. Det kan også skyldes feil øyenkrem og at kroppen generelt tilføres for lite fuktighet gjennom vanndrikking. Eksem rundt øynene, derimot, er en betennelse i huden. Den kan enten oppstå fordi huden irriteres eller fordi man er allergisk mot et gitt stoff. I det siste tilfellet vil også huden andre steder på kroppen reagere.

Eksem rundt øynene kommer oftest av ytre faktorer

For å få klarhet i hva som utløser tørrhet eller utslett rundt øynene hos nettopp deg, bør du konsultere en hudlege. Hvis det er mistanke om allergi, vil legen kunne utføre en såkalt lappetest. Da eksponeres huden på ryggen for stoffer du kan være allergisk mot, for eksempel parfyme, fargestoffer eller konserveringsmidler i kosmetikk.

Potensielt kan alt av kremer, salver og makeup utløse eksem. Det er lurt å bruke en parfymefri øyekrem og være varsom under påføringen.

All eksem, inkludert den rundt øynene, kan også forårsakes av indre faktorer som matallergier eller sykdom som atopisk eksem. De som har atopisk eksem har generelt tørr og sensitiv hud, og er derfor svært utsatt for utbrudd.

Hudens forsvarsverk blir skadd

Tørr hud rundt øynene kan bli en ond sirkel. Når huden vår blir veldig tørr, ødelegges nemlig den såkalte hudbarrieren som ligger i overhuden. Som navnet tilsier er dette en barriere som skal beskytte huden vår mot ytre påvirkning. Blir huden tørr og sprekker, er barrieren ødelagt og huden er mer mottakelig for bakterier. I tillegg gjør de små riftene det enda vanskeligere for huden å holde på fuktighet, og tørr hud kan utvikle seg til mer alvorlig eksem. Det er viktig å finne ut hva som irriterer huden din og å fjerne dette.

Prøv å bytte ut kremer og makeup-produkter med milde, parfymefrie og allergivennlige produkter. Husk også at hårprodukter kan komme i kontakt med huden under øynene, selv om du ikke påfører dem direkte på dette partiet. Neste trinn er å reparere hudbarrieren med hyppig smøring med en allergivennlig fuktighetskrem eller øyekrem. Hvis huden er sprukket og sår, kan du gjerne kombinere med en mild hydrokortisonkrem som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Det vil redusere betennelsen og fremskynde helingen av huden.

Hudterapeut Line Marie Krogsgård anbefaler også å være obs på vann, både i positiv og negativ forstand:

– Som resten av kroppen, dehydreres også huden vår hvis vi ikke drikker nok vann, og i verste fall kan dette bidra til tørr hud rundt øynene. Men jeg advarer også dem som er plaget med kløe og eksem rundt øynene mot å bruke for mye vann på det tørre partiet. Vann kan bidra til ytterligere uttørring, og kan med fordel erstattes med en beroligende olje som smører huden.

Krogsgård ber dem har spesielt sensitiv hud om å være forsiktige med å teste ut nye produktkategorier innen skjønnhetspleie.

– Den siste tiden har for eksempel serum som skal forlenge øyevippene blitt veldig populært. Dette går helt fint for de fleste, men jeg har også erfart at mange opplever hevelse, rødhet og eksem rundt øynene etter bruk. Hvis du plutselig opplever at huden blir irritert eller rød, må du alltid tenke over om du har innført nye produkter i kosmetikk- og hudpleierutinene dine. Syndebukken kan finnes blant disse, sier Krogsgård.

10 gode råd til deg med eksem rundt øynene

  1. Oppsøk hudlege for å fastslå om det er eksem eller «bare» tørr hud.
  2. Få eventuelt en lege til å teste deg for spesifikke allergier.
  3. Drikk nok vann – husk at huden blir dehydrert på samme måte som resten av kroppen.
  4. Anskaff en eller flere luftfuktere til hjemmet ditt.
  5. Bruk kun allergivennlige produkter på huden rundt øynene, både kremer og makeup.
  6. Tenk også på at hårproduktene dine bør være milde siden de ofte kommer i kontakt med øyepartiet.
  7. Ikke bruk mye vann for å rengjøre huden rundt øynene. Bruk heller en beroligende olje.
  8. Vær forsiktig med å teste ut nye skjønnhetsprodukter.
  9. Mild hydrokortisonkrem vil bidra til å reparere rifter og sprekker i hudbarrieren.
  10. Smør huden hyppig med parfymefri dagkrem for sensitiv hud

Få flere hudpleietips her