Kvinne påfører Dr. Greve pharma dagkrem med vitamin C og SPF 25.

Guide til solbeskyttelse og UV-stråler

Hva er det egentlig med solstrålene som gjør så stor skade på huden? Og vet du hvilke stråler solkremen din beskytter deg mot?
Del på facebook

Først, la oss starte med de tre ulike typene for UV-stråling.

Hva er UVA-stråler?

UVA-stråler er de aldrende strålene. De ødelegger bindevevet slik at huden mister sin spenst og elastisitet, og det dannes rynker. De gjør melaninet (fargestoffet) som allerede er dannet i huden, mørkere. UVA-stråling kan også føre til skader på de elastiske fibrene i huden, og arvestoffet (DNA). Rødhet i huden etter soleksponering er et tegn på skade av DNA.

I Norge om sommeren utgjør UVA ca. 98 prosent av UV-strålingen. Disse strålene er sterke gjennom hele året, også ved overskyet vær – og penetrerer i tillegg gjennom glass. Du er derfor ikke trygg selv om du sitter i bilen eller inne på et kontor med vinduer.

Historien om den 69 år gamle trailersjåføren som vakte oppsikt i medier for mange år siden, er et tydelig eksempel på hvordan UVA-strålene går gjennom vinduer.

Hva er UVB-stråler?

UVB-stråler er strålene som først og fremst gjør huden brent. Strålene skader overhuden og danner frie radikaler som forandrer hudcellenes arvemateriale. Disse strålende gir rødhet og solforbrenninger i huden.

Hva er UVC-stråler?

De kraftigste og farligste strålene er UVC-stråler, men heldigvis absorberes denne strålingen av ozonlaget og andre gasser, som for eksempel oksygen, og finnes derfor ikke ved jordoverflaten.

Hva betyr solfaktor – og beskytter solkremen din mot UVA og UVB?

Solfaktor er et tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem.

Mange tror at SPF betyr høy beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler, men det er ikke riktig. SPF i solkrem måler nemlig kun graden av UVB-beskyttelse. Det vil alltid stå spesifisert på solkremen om innholdet beskytter mot både UVA og UVB. Ønsker du å være sikkert på at du får beskyttelse mot UVA også bør du se etter merking av PPD (Persistent Pigment Darkening).

De aller fleste produsenter i Norge, følger EU-kommisjonens retningslinjer mot merking av solkrem. Retningslinjene sier at dersom solkremen er merket med UVA-beskyttelse, skal det være en UVA-beskyttelse tilsvarende minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen.

En solkrem vil altså aldri beskytte deg 100% mot UV-strålene. Dette er viktig å tenke på, og vise måtehold mot solen selv med høy beskyttelse på huden.

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

Hvor mye en solkrem ødelegges kommer an på hvordan den har vært oppbevart. Dersom solkremen har vært utsatt for mye sol og varme soldager, kan holdbarheten være redusert, og du bør derfor bytte ut solkremen. Har du oppbevart solkremen riktig, vil den fortsatt ha holdbarheten som er oppført på emballasjen. Solkrem som har gått ut på dato bør byttes ut, da effekten kan være redusert.

Gode råd for å beskytte huden mot solen

  • Bruk solfaktor hver dag gjennom hele året.
  • Pass på at kremen beskytter mot både UVA- og UVB-stråler
  • Bruk en dagkrem som kombinerer SPF og vitamin C. Dette vil beskytte huden din ytterligere.
  • Gjennom sommeren bør du smøre deg minimum hver annen time for å opprettholde beskyttelsen
  • Beskytt huden din med en lekker hatt, caps og solbriller
  • Vis solvett! Du får like mye glede av sol og sommer selv om du sitter i skyggen eller med ryggen til solen

Nyt sommeren, men nyt solen med måtehold!

FÅ FLERE HUDPLEIETIPS HER