Alle hudtyper

Slik blir du kvitt pigmentflekker i ansiktet

Plages du med pigmentflekker i ansiktet? Både sol, p-piller og graviditet kan gjøre deg mer utsatt.

Pigmentflekker i ansiktet. Foto.

Etter sommeren opplever mange å få pigmentflekker i ansiktet. Både sol og hormonell påvirkning kan føre til at huden påvirkes. Både hormonpigmentering, såkalt melasma, og hyperpigmentering er hudforandringer som vises som brune flekker i ansiktet.

Line Marie Krogsgård er Orklas hudekspert.

– Den største triggeren er soleksponering. Men hormonell påvirkning gjennom graviditet og bruk av p-piller kan også gi ubalanse i huden, sier Line Marie Krogsgård, Orklas hudekspert.

Hun forteller at pigmentflekker er mest utbredt i aldersgruppen 20 til 40 år, men at alle kan få det.

– Tabben de fleste gjør er å tro at du er beskyttet fordi huden blir brun i løpet av sommeren. Da er det kanskje lett å tro at du er beskyttet med sola, men slik er det ikke. Noe beskyttelse får du jo ved at melanin gjør huden brun, men har du sensitiv hud er det ikke sikkert at dette grunnlaget er godt nok, påpeker Krogsgård.

Beskytt huden

Du kan også få pigmenteringer i huden grunnet betennelsessykdommer som psoriasis og eksem.

Huden danner pigmentering for å beskytte seg mot UV-eksponering. Pigmenteringen gjør at huden blir motstandsdyktig mot solskader og ulike former for hudkreft. Har du tendens til ujevn pigmentering, er det viktigste du kan gjøre å beskytte huden mot sollys. Bruk solbeskyttelse med minst faktor 50, og smør huden annenhver time. I tillegg bør du bruke solhatt eller caps.

Pigmentflekker i ansiktet blekes gradvis

Så hvordan skal du gå frem for å fjerne pigmentflekker i ansiktet?

– For det første er det lurt å holde seg unna sterkt sollys så du ikke får mer pigmentering. Du kan forsøke fruktsyrebehandling som eksfolierer huden, og som kan gi en blekende effekt. Husk bare å bruke en dagkrem med solfaktor etter eksfoliering. Dessuten er daglige renserutiner og peeling lurt for å oppnå en jevnere hud, understreker Krogsgård.

Et C-vitamin serum, som gir en jevnere hudtone, kan være til hjelp. C-vitamin eksfolierer huden, og hjelper deg å bevare gløden. C-vitamin lysner også eksisterende pigmentflekker og arr, og fungerer forebyggende mot pigmentering. For full effekt, bruk serumet sammen med anti-age produkter.

Hudpleierens råd er å fjerne sminken hver kveld, så huden får “puste”. Det er også viktig å drikke nok vann. Men om du blir helt kvitt det, kommer det an på hvor stor skaden er, og om pigmentflekkene kommer av sola eller hormonell påvirkning.

– Er pigmenteringen svært omfattende og sjenerende, ville jeg oppsøkt hudlege for behandling. Dette er det vanskelig å bli kvitt på egenhånd.

Det meste av pigmenteringen vil gradvis blekne over tid, og som regel blir vanlige pigmentflekker borte av seg selv i løpet av høsten eller sommeren. Unntaket er noen former for kronisk pigmentering, også kjent som solar lentigo, eller leverflekker.

3 tips fra ekspertene:

  • Bruk solbeskyttelse.
  • Daglige rens gir jevnere hud.
  • Oppsøk hudlege om du ikke blir kvitt pigmentflekkene.