Barn blir behandlet for bleieutslett med Dr. Greve pharma.

Bleieutslett: Bli kvitt det med riktig stell!

Bleieutslett er smertefullt for barnet, og kan føre til vanskelige bleieskift og våkenetter. Dersom utslettet behandles rett, går det over i løpet av kort tid.
Del på facebook

Hva er bleieutslett?

Bleiedermatitt, også kalt bleieutslett, er en hudlidelse som oppstår fordi huden påvirkes av urin og avføring i bleien.

Utslettet er rødt og irritert, og kan være væskende og vondt for babyen.

Nesten alle barn får det i løpet av bleietiden, men dersom det behandles korrekt, vil det gå raskt over. Det er også viktig å ta forhåndsregler for å unngå at bleieutslett oppstår på nytt.

Dette er vanligvis årsaken

  • Høy fuktighet. Bleier er tette, og skaper et fuktig miljø hvis de er på for lenge. La barnet få sprelle uten bleie så ofte som mulig. Klapp bleieområdet tørt etter bad – og pass på å tørke godt i alle valker.
  • Irritasjon fra såper og parfyme. Bruk milde hudpleieprodukter tilpasset babyhud, og unngå å bruke såpe på sår og skadet hud. Til rengjøring kan du heller bruke parfymefri babyolje.
  • Urin og avføring. Bakterier og ammoniakk fra avføring og urin er svært irriterende på huden, og er den største grunnen til at bleieutslett oppstår. Bytt derfor bleie så snart det har kommet noe i den.

Hvordan ser det ut?

Utslett i bleieområdet er tydelig rødt og irritert. Det kan opptre flekkvis eller dekke et større, sammenhengende område. Noen ganger er det også prikker eller blemmer, og partier med åpne og væskende sår.

Symptomer hos barnet

  • Rød hud i bleieområdet
  • Store plager ved bleieskift
  • Søvnvansker og problemer med å falle til ro

Hvem får det?

Alle babyer i bleiealderen kan bli plaget av denne hudlidelsen. Barn som sliter med andre hudproblemer, som eksem eller allergi, har større risiko for å utvikle det.

Kan det forebygges?

Ved å skifte bleie ofte, samt å la huden lufttørke mellom bleieskiftene kan man forhindre at babyen får bleieutslett. Babyer synes ofte det er deilig å få være uten bleie innimellom skiftene.

Dr. Greve pharma Sinksalve kan benyttes for å beskytte huden mot irriterende stoffer. Smør salven på ren og tørr stump for å forebygge bleieutslett. Sørg også for at huden er helt tørr før ny bleie settes på.

Sånn bør du behandle bleieutslett

  • Bytt bleie med en gang det kommer urin eller avføring i den.
  • Vask huden forsiktig. Bruk gjerne tørre stellekluter med babyolje og rent vann. Unngå å bruke sterke såper som kan irritere huden og skade hudbarrieren ytterligere.
  • Klapp huden helt tørr. Pass på å rengjøre og tørke mellom valker også.
  • Påfør en barrierekrem som beskytter huden, for eksempel Sinksalve fra Dr. Greve pharma. Den legger seg som en beskyttende hinne på
    huden og hjelper til med å lindre utslett på babyens rumpe.
  • La babyen få ligge og sprelle uten bleie i perioder hver dag for å lufte hudområdet. Legg et håndkle under barnet i tilfelle uhell.

Bleieutslett som ikke går bort

Dersom grunnen til plagene er atopisk eksem, vil det ikke hjelpe å behandle det som bleieutslett. Ta kontakt med lege dersom du mistenker at barnet har eksem.

Det kan også være en type utslett som skyldes sopp. Da trenger barnet behandling med soppdrepende middel. En lege vil også kunne hjelpe med det.

Dersom ingen tiltak hjelper, og barnet er tydelig plaget, bør du ta kontakt med lege eller helsesykepleier for videre hjelp og veiledning.

Få flere hudpleietips til baby & barn