Når gradestokken viser blått, får mange tørr hud i ansiktet, som i verste fall kan flasse og sprekke opp. Det er temperaturskiftene mellom ute og inne som ofte er årsak til disse problemene.
Kroppens største organ jobber døgnet rundt for å beskytte oss mot blant annet bakterier, virus og ekstreme temperaturer. Hudens tre lag har ulike funksjoner, og overhuden består av spesialiserte celler som stadig fornyes og omdannes til hornhud. Dette hudlaget har særlig gode, beskyttende egenskaper mot ytre faktorer. Dersom overhuden svekkes, slippes mer fuktighet ut og irriterende stoffer kan trenge inn.
Tegn på tørr vinterhud
Tegn på tørr hud kan inkludere at huden føles stram, spesielt etter kontakt med vann. Kløe og flass, fine linjer eller sprekker og rødhet er andre tegn på at huden er tørr. Hos noen kan også tørrheten gi seg uttrykk ved at huden føles og ser ru ut.
Dehydrert eller tørr hud i ansiktet?
Det er viktig å skille mellom de ulike begrepene når vi snakker om hudtype og hudtilstand. Hudtypen din er du født med, den er genetisk betinget, og vil være den samme livet gjennom. Hudtilstanden, derimot, påvirkes av mange faktorer og kan endre seg gjennom livet.
Og der tørr hud er en hudtype som mangler fett, er dehydrert hud er en hudtilstand som skriker etter fuktighet. Om vinteren, når det er tørt og kaldt ute, får ikke huden den samme fukt-tilførselen gjennom luften som den gjør om sommeren. Det kan føre til at den blir dehydrert.
For å hjelpe på den dehydrerte huden, kan det være et bra tiltak å bruke en luft-fukter i vinterhalvåret. Dessuten er det lurt å drikke normalt med vann, slik at kroppen holdes hydrert.
For mye bading tørker ut huden, spesielt hvis du bruker for sterk såpe. De aller fleste kan redusere antall ganger de dusjer i løpet av uken uten at det går ut over hygienen. Smør gjerne kroppen med parfymefri bodylotion etter du har dusjet.
En rik nattkrem vil hjelpe både tørr og dehydrert hud med å hente seg inn mens du sover.
Atopisk eksem
For personer som har hudsykdommer som psoriasis og atopisk eksem, kan vinteren føre til ekstra tørr hud.
Både kulden og mangel på sollys virker inn på tilstanden, så det kan være lurt å ta en prat med fastlegen eller hudlegen for å få litt ekstra hjelp og råd i vintermånedene.
Dersom dette er et gjentagende problem år etter år, gjør man lurt i å starte forebyggingen med blant annet gode smørerutiner når høsten melder sin ankomst, så unngår man kanskje et sykdommen slår ut i full blomst når kulden er som verst.
For de fleste av oss som kun rammes av vanlige problemer med tørr og irritert hud i ansiktet, er det god hjelp i forebyggende pleie hjemme.
Bruk kuldekrem
Bruk gjerne en kuldekrem før du går ut, for huden trenger rikere kremer nå på vinteren. En vanlig krem vil ofte ikke gi nok fukt på denne årstiden, og om kremen inneholder for mye vann kan det være med på å skape utvidede blodkar i huden (couperose). De fleste hudtyper er også mer fattig på fett nå i kulden.
Hvis man bruker en fet krem med vanninnhold er det viktig å smøre den på i god tid slik at vannet fordamper før man utsetter huden for kulde. Husk også at kuldekrem ikke er en erstatning for god påkledning. Dekk til ansiktet med en finlandshette eller lue som dekker ører og kinn godt.
I tillegg er det lurt å bruke nattkrem som virker mykgjørende, styrker hudbarrieren og forebygger hudaldring.
Tørr hud hos barn
Hva så med de minste? Huden deres er gjerne mer sart og tynn enn hos voksne. Barnehuden utgjør dessuten en større overflate i forhold til kroppsvolum sammenlignet med hos voksne, slik at de også er mer utsatt for kulde og nedkjøling. Dette er viktig å huske på i forbindelse med uteaktiviteter.
Det beste er å forebygge tørr hud i ansiktet og på hendene ved å beskytte huden med klær, votter, gode vintersko, skjerf og så videre. Ha på ull innerst, deretter et nytt varmt lag og vindbeskyttelse eller dun ytterst.
Smør barnas ansikt med en kuldekrem med så lite vanninnhold som mulig for å unngå at kremen fryser utenpå huden. Kremen fungerer som et beskyttende lag og minsker fuktighetstap fra huden, slik at den blir mindre tørr.
Ha respekt for været
Selv med nok klær og kuldekrem på, er det viktig å se an vær og temperatur når man vurderer om man skal være ute eller inne. Sliter man med tørr vinterhud bør man unngå å utsette huden for kulde over lengre tid, spesielt er dette viktig i forhold til sart barnehud som aller helst skal holde seg sunn og frisk gjennom et langt liv. Ved temperaturer ned mot -10 °C skal man begrense utetiden for de minste, mener Underland.
Vinterhjelp til tørr hud
- Bruk milde produkter tilpasset tørr hud
- Velg så tørre rengjøringsmetoder som mulig
- Ta kortere bad og færre dusjer. Ha gjerne litt badeolje i badevannet.
- Ha gode smørerutiner fra høsten av
- Bruk kuldekrem når du skal ut
- Mildt og helst parfymefritt vaskemiddel er å anbefale.
- Bruk luftfukter for å hindre dehydrert hud
- Få i deg nok væske
- Unngå grov ull rett på huden. Hvite eller ublekede bomullsplagg tåles godt av de aller fleste. Nye plagg må alltid vaskes før første gangs bruk.
- Sørg for å drikke nok vann og at kroppen får nok fett. Omega 3-fettsyrer er viktig for å «smøre» huden fra innsiden. Fiskefett, linfrø, avokado og nøtter er gode kilder. Vitamin A og Vitamin E er også viktig for en sunn hud med antioksidanter som vi enkelt kan tilføre gjennom å spise for eksempel appelsin, gulrøtter, eller brokkoli.
- Oppsøk lege ved store plager
Slik smører du tørr hud i ansiktet
- Bruk så mye krem som huden klarer å ta til seg uten at den føles klissete. Masser inn med små sirkelbevegelser.
- Smør gjerne inn huden mens den fortsatt er fuktig fordi den da binder mer fuktighet.
- Hvis huden allerede er tørr, er det viktig å smøre morgen og kveld samt etter kontakt med vann.
- Kremer med karbamid har god dokumentert virkning. Den kan svi, men det er ikke farlig.