To kvinner med ulike hudtyper står foran speil.

Hvilken hudtype har du?

Ulike hudtyper krever ulik behandling, men hvordan vet man hva slags hudtype man egentlig har? Vi har laget en liten guide som forklarer og forteller om hva slags behandling de ulike typene trenger.
Del på facebook

Normal hud

Normal hudtype kjennetegnes av en god balanse mellom fukt og fett, jevn og fin tekstur, normal talgproduksjon, har en klar, men rosa tone i huden og er samtidig myk. Selv om normal hud har relativ få problemer, er det fortsatt viktig å behandle den riktig. Beskytt huden mot sol og kulde, tilfør fuktighet og rens huden hver dag.

Kombinert hud

For kvinner mellom 20 og 35 år er dette den vanligste hudtypen, og kjennetegnes ved at huden har både tørre og fete partier. Mens kinnene ofte er tørre, er T-sonen, som består av panne, nese og hake, blank.

Det kan være vanskelig å stabilisere kombinert hud, da den mest optimale løsningen innebærer ulike kremer til ulike deler av ansiktet. Men det finnes gode fuktighetskremer tilpasset kombinert hud. Det er også viktig å rense huden morgen og kveld. Prøv også å holde deg til én serie hudprodukter da de ofte er laget for å gi optimal effekt når de brukes sammen.

Fet hud

Fet hud kjennetegnes av at den stadig blir blank – noe som skyldes at huden produsere mye talg. Det er derfor ikke uvanlig at de med fet hud ofte får kviser og urenheter. Fet hud er veldig vanlig i tenårene, som følge av hormonelle forandringer, men det forekommer også blant voksne.

Mange med fet hudtype overbehandler huden med enten for sterke eller for mange produkter. Dette kan dessverre gjøre problemet verre. Ved å bruke riktig hudpleie kan du få huden i balanse og minimere kviseutbrudd, samtidig som huden fremstår frisk og strålende.

Tørr hud

Dersom huden din føles matt, finporet eller stram, har du mest sannsynlig tørr hud. Det er ikke uvanlig at kvinner over 35 år føler at de har tørr hud i perioder. Årsaken til dette skyldes nedgangen i hudens egen oljeproduksjon. Denne produksjonen synker jevnt med årene, og jo eldre man blir, desto mer opplever man huden som tørr.

For å motvirke tørr hud anbefales det å bruke produkter som tilfører huden fuktighet. En rik nattkrem kan også bidra til at huden holder riktig fuktighetsnivå.

Sensitiv hud

Mens noen opplever sensitiv hud kun i enkelte perioder, har andre sensitiv hud konstant. Tidligere var det omtrent bare de med tørr hud som hadde sensitiv hud. Men fordi vi i dag ofte er utsatt for forurensning og tørt inneklima, kan alle få det.

At huden er sensitiv kan bety at huden reagerer med rødhet og varme når den blir utsatt for eksempelvis kald vind. Eller at reaksjonen er irritasjon og kløe når man bruker enkelte produkter. Har du store utfordringer med hudirritasjoner bør du holde deg unna produkter som er parfymerte. Det kan være lurt å se etter hudpleie som er spesielt tilpasset sensitiv hud, uten ingredienser som irriterer.

Få flere hudpleietips her