Mor behandler atopisk eksem på barn med Dr. Greve pharma kremer.

Atopisk eksem hos baby og barn – dette gjør du

Er barnet plaget med atopisk eksem og plagsom kløe? Det finnes hjelp! Her er ekspertenes beste tips til behandling og lindring.
Del på facebook

Vond og plagsom kløe. Nattevåk. Opplever barnet ditt dette, kan det være atopisk eksem. Atopisk eksem hos baby og barn er nemlig en vanlig hudsykdom og blir også kalt for barneeksem. Så mange som 15-20 prosent av barn under ett år har denne hudsykdommen, og eksemet skyldes en betennelsestilstand i huden. Årsaken er foreløpig ukjent, men både arvelige og miljømessige faktorer spiller en rolle, antar man. Alle aldersgrupper kan få atopisk eksem, men det er vanligst hos barn under fem år.

Slik sjekker du om babyen eller barnet ditt har atopisk eksem

Hvordan vet vi at det er atopisk eksem og ikke et forbigående utslett barnet har? Hvis du ser at barnet begynner å klø på bestemte steder på kroppen eller at huden gjerne forandrer seg i ansiktet med irriterte røde små nupper/ blemmer og huden blir tørr og kløende, kan det være et tegn på atopisk eksem, forteller Orklas hudeksepert Line Marie Krogsgård.

Line Marie Krogsgård er hudekspert hos Orkla og har selv hatt barn med atopisk eksem. Foto: Privat

Hos spedbarn ser man ofte små væskende blemmer både på kinn og i hodebunnen. Dette oppstår også gjerne ved bleieregionen, samt bein og armer, ofte symmetrisk.

På disse stedene er huden ofte ekstremt tørr. Klassiske utsatte steder er utslett på innsiden av låret, i knehasene, bøyefuren ved albuen, rundt håndledd, på halsen, rumpa og områder rundt hodet og nakke

Atopisk eksem hos barn kan altså ses som tørr og kløende hud på et avgrenset rødt hudområde. Når eksemet blusser opp, dukker det gjerne opp hevelser og små blemmer, mens området opptrer som fortykket hud i det mer kroniske stadiet. Sjekk derfor om huden:

 • blir rød
 • hoven
 • sprekker
 • flasser
 • klør

Viktig med rask behandling

Har du mistanke om at babyen eller barnet har atopisk eksem, er det viktig å gå i gang med behandling så raskt som mulig sånn at det ikke utvikler seg videre.

– Tilfør huden så raskt som mulig fuktighetsbevarende kremer for å hindre at det blir verre. Det finnes også legemidler, kremer og salver som brukes i bestemte tilfeller – ta kontakt med fastlegen om utbruddet er svært plagsomt.

Vær ellers nøye med å klippe neglene til barna, da spisse negler kan gi forverringer i huden, råder Krogsgård.

– Huden kan bli ytterligere skadet om huden blir klort opp. I verste fall kan bakterier lett formeres og man får en bakterieinfeksjon. Denne infeksjonen kan smitte over på andre steder av kroppen hvor eksemet er aktivt.

Tips: Vil du lære mer om atopisk eksem hos baby og barn, kan du sjekke ut eksemskolen på nett. Faglig ansvarlig er Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Kutt ned på badingen

Dersom barnet har atopisk eksem, anbefaler Krogsgård å kutte ned på badingen til 1-2 ganger i uken, særlig i vinterhalvåret, da kulden kan være med på å forverre tilstanden.

– Ikke bad barnet for ofte. Vann er med på å tørke ut huden, pass derfor på å ha riktig temperatur; nærmere bestemt 37,5 til 38 grader. Bruk gjerne tykkflytende, parfymefri badeolje egnet for barn. Deretter lufttørker du huden fremfor å gni av vannet. Videre er det viktig å ikke benytte parfymerte såper eller vaskemidler. Benytt vaskemidler som er sensitive og skånsomme for sart hud, anbefaler hun.

– Hovedmålet må være å lindre eller fjerne plagene hos barnet. Først må man kartlegge utbruddet. Atopisk eksem kan variere fra barn til barn i forhold til hvor stort utfallet av eksemet faktisk er, opplyser Krogsgård.

Eksemtrappa er en god hjelp i egenbehandling. Man må lage seg gode, faste rutiner på den prosedyren og fortsette selv om huden bedrer seg. Eksemet/utslettet kan komme raskt tilbake.

Lag gode rutiner

Line Marie Krogsgård har selv barn som har hatt atopisk eksem, og har stor forståelse for at man kan oppleve dette som både plagsomt og slitsomt.

– Min erfaring er at atopisk eksem hos barn kan være svært krevende. Det som har fungert best for oss, har vært gode rutiner på fuktighetsbehandling. Smør hver eneste dag, gjerne to til tre ganger daglig hvis det lar seg gjøre. Selv om du ser at barnet har blitt bedre i huden, er det viktig å ikke glemme rutinen med å smøre! På denne måten vil du oppnå en fin balanse og få mer kontroll på eventuelt fremtidig utslett.

Hvis utbruddet er stort, kan det være lurt å rådføre seg med lege eller hudlege. I noen tilfeller kan det være nødvendig med sterkere preparater for å holde utbruddet i sjakk, opplyser hun.

Kan atopisk eksem hos barn unngås?

Det er ikke så mye kan gjøre for å unngå atopisk eksem hos barn, ifølge Krogsgård.

– Dessverre er årsaken til atopisk eksem fortsatt ikke helt kartlagt. Det vi vet i dag, er at både arvelige og miljømessige faktorer er viktige med hensyn til videre utvikling av sykdommen. Jeg tror mye av parfymerte produkter i såper og vaskemidler er med på å skape utfordringer både når det gjelder forverring av atopisk eksem og også andre allergier. Husstøv, dyrehår, pollen og enkelte matvarer kan gi forverring av utslettet.

Arv og miljø avgjør

Norges Astma- og Allergiforbund får en god del henvendelser fra bekymrede småbarnsforeldre som lurer på hva de kan gjøre for å kurere sykdommen og lindre den plagsomme kløen. De ser en økning av eksem og allergi generelt.

De kommer med følgende anbefalinger:

Det er viktig å smøre huden og sørge for at den ikke blir tørr. Bruk parfymefrie hudkremer egnet for barnehud. Har barnet eksemflekker, er det viktig å behandle det riktig med kremer/hydrokortison og ikke stoppe behandlingen for tidlig. Det er viktig at man følger eksemtrappen og følger råd fra lege eller helsesøster. Når barnet er fin i huden, bør man vedlikeholde og sørge for at huden holder seg myk og fin. Sol har også en positiv effekt på atopisk eksem. Ellers arrangeres det eksemskoler på lokale lærings- og mestringssentre på lokalsykehusene rundt i landet. Dette er noe alle kan henvises til.

Forskning på atopisk eksem

Det forskes mye på hva som kan forebygge atopisk eksem. Studier indikerer at barn som blir ammet har mindre forekomst av atopisk eksem enn barn som ikke blir ammet.

Det er en stor studie som heter PreventAdall på Ullevål Universitetssykehus som forsker på om det å bade babyen i nøytral olje hver dag forebygger atopisk eksem. Tanken er at hvis man sørger for å holde huden myk og hel slik at den ikke blir tørr og får sprekker, så forhindrer det utviklingen av atopisk eksem.

Atopisk eksem hos barn og baby – 10 effektive tips

 1. Ved bading er det viktig å bruke en tyktflytende, parfymefri badeolje som passer for barn.
 2. Etter bading er det viktig å lufttørke huden for deretter å smøre den inn med fete fuktighetskremer
 3. Unngå at huden blir tørr, det forverrer kløen
 4. Ved store utbrudd brukes ofte kortison (følg anvisning/legens anbefaling). Uansett viktig å smøre fuktighetskrem etterpå, gjerne en fet krem eller balm.
 5. Atopisk eksem og mat: Enkelte matvaregrupper og stoffer kan i noen tilfeller forverre tilstanden — se under.
 6. Klipp neglene. Kloring og kløe bør hindres, da dette kan føre til verre utbrudd.
 7. Huden bør kjøle seg ned før barnet skal legge seg.
 8. Et soverom som er gjennomluftet og en temperatur på ca. 16 til 20 grader anbefales. Vær ellers oppmerksom på temperaturendringer inne og ute.
 9. Unngå tøymykner og vaskemiddel med parfyme
 10. Prøv å ikke stresse deg opp over sitasjonen, men vær løsningsorientert

Atopisk eksem og mat

Mange foreldre er opptatt av om maten påvirker atopisk eksem hos barn, for eksempel tilsetningsstoffer (E-stoffer).

Undersøkelser viser imidlertid at de fleste tror at maten har større betydning for atopisk eksem hos barn enn det som kan bevises. Man kan imidlertid ikke utelukke at enkelte tilsetningsstoffer kan bidra til forverring av utslettet og at noen matvarer, som sitrusfrukter, kan forverre tilstanden i enkelte tilfeller. Ifølge Line Marie Krogsgård bør man være obs på enkelte matvaregrupper — blant annet egg, kumelk og andre produkter som inneholder melkeprotein.

Klær og eksem – husk dette!

 • Bruk lyse plagg i alle varianter som sitter tett inntil huden. Unngå mørke farger, da plaggene kan inneholde rester av fargestoffer som kan irritere huden og forverre eksemet. Gjelder spesielt klær som er i direkte kontakt med huden, f.eks. bodyer, sparkebukser, sokker osv.
 • Bruk romslig pyjamas – gjerne i myk bomull eller bambustekstil.
 • Unngå ull direkte på huden, da det kan fremprovosere utslettet. Er det kaldt ute kan du bruke bomull innerst mot huden og ull utenpå.
 • Ikke ta på for mye klær i forhold til barnets aktivitet — anstrengende lek og gråt kan også gi økt kløe og kloring.
 • Husk at stive tøysorter, som polyester, kan gi økt irritasjon og dermed økt kløe, spesielt ved svette og fuktig vær.
 • Rester av vaskemiddel i tøy kan forverre eksem. OBS! Viktig med parfymefrie vaskemidler.
 • Unngå gnissing fra tekstiler og eventuell bleie.
  Kilder: nhi.no, naaf.no

Få flere hudpleietips til baby & barn