Fjern skurv hos baby med Dr. Greve Pharma babyolje.

Skurv hos baby: Sånn fjerner du det

Det er ikke uvanlig at nyfødte utvikler skurv i hodebunnen de første leveukene. Det kan se vondt ut, men trøst deg med at det ikke er farlig, ikke plager babyen og i de aller fleste tilfeller går over av seg selv.
Del på facebook

Hva er skurv?

Kjært barn har mange navn, og gult belegg i hodebunn hos barn kalles også melkeskorpe, melkeskurv eller hodebunnsskurv.

Uansett hva man velger å kalle det: Skurv er en variant av seboreisk eksem i hodebunnen. Mens sykdommen er kronisk og livslang hos voksne, vil seboreisk eksem hos spedbarn forsvinne med alderen.

Det kan opptre både som gule og fete skjell, eller tørre og hvite flak i babyens hodebunn. Årsaken til tilstanden er økt oljeproduksjon i huden. Døde hudceller som normalt faller av, vil klebe seg til oljen på huden og klumpe seg sammen i store, tykke flak.

Symptomer du kan se etter

  • Gule eller hvite hudflak på babyens hode
  • De kan være tørre eller fete og ligne flass
  • Tilstanden opptrer gjerne flekkvis

Du kan fjerne skurven om det er ønskelig. Det er viktig å gjøre det varsomt, for å ikke påføre babyen unødvendig smerte og ubehag.

Hvordan fjerne skurv?

Bløtlegg huden før du går i gang. Dette gjør du ved å påføre babyolje i håret og hodebunnen til barnet omtrent 15 minutter før badetid. Du kan gjerne massere oljen godt ned i hodebunnen med forsiktige og sirkulære bevegelser.

Dr. Greve pharma Babyolje er pleiende og parfymefri, og består av naturlige planteoljer som mykgjør den sarte babyhuden.

Vask babyens hodebunn i badet. Bruk gjerne en klut og en mild og uparfymert sjampo for baby. Tørk over babyens hode med et håndkle, og børst gjennom håret med en myk babybørste. Da vil flakene som er klare for det, falle av uten at du trenger å skrubbe.

Vær forsiktig!

Overdreven mekanisk skrubbing eller skraping på skorpene med neglene eller harde verktøy må unngås. Dette kan gjøre huden sår, føre til infeksjoner og smerter for babyen.

Gjenta heller prosessen med bløtgjørende babyolje ukentlig for å hindre at hodebunnsskurven blir for tykk. Behandlingen kan også gjøre at skrurven forsvinner tidligere, men vanligvis forsvinner det av seg selv etter at babyen er 6 måneder gammel.

Opplever du at håret faller av når du fjerner skurv? Frykt ikke: De fine lokkene vokser tilbake igjen!

Skurv eller tørr hud?

Dersom hudflakene opptrer andre steder enn hodebunnen, kan det hende babyen har tørr hud. Bruk produkter utviklet spesielt for barns hud når du vasker og steller babyen. Tørr hud kan gjerne smøres inn med en rik og pleiende body lotion for barn. Dr. Greve pharma Body Lotion er en parfymefri fuktighetskrem med beroligende havreolje. Den kan brukes på hele kroppen og er dermatologisk testet på sensitiv hud.

Når bør man kontakte legen på grunn av skurv?

  • Hvis det oppstår blemmer eller sår
  • Skorpene blør eller væsker
  • Området virker hovent
  • Huden under er rød – dette kan tyde på infeksjon
  • Babyen virker veldig utilpass og plaget
  • Skurven sprer seg til andre steder enn hodebunn og panne
  • Tilstanden ikke har gått bort av seg selv innen barnet er ett år

Få flere hudpleietips til baby & barn