Sandslott på strand. Husk å beskytte barna i solen.

Solbeskyttelse for barn

Solen er en viktig kilde til vitamin D, og vi føler oss ofte mer opplagte om sommeren. Ved tidlig å innføre gode solvaner kan barna trygt oppholde seg ute uten å bli solbrent eller få andre skader på grunn av for mye sol.
Del på facebook

Solens intensitet er sterkest midt på dagen, når solen står høyt på himmelen og skyggen er kort. Denne intensiteten blir målt daglig av Statens Strålevern i form av en UV-indeks på en skala fra 1-15. Dersom solintensiteten måles til å være høyere enn 3 anbefales solbeskyttelse til både barn og voksne.

Norge er et langstrakt land slik at intensiteten kan variere fra nord til sør. På fjellet, nær ekvator og på store åpne steder kan intensiteten være sterkere. Snø, særlig nysnø, vann og sand reflekterer solens stråler og det kan dermed være nødvendig med ekstra beskyttelse. Også ved lett overskyet vær treffer solstråler oss. Derfor kan du bli brent selv om det ikke er knall sol.

Solbeskyttelse for baby

Det anbefales ikke at spedbarn utsettes for direkte sollys i det hele tatt. Plasser vognen i skyggen når babyen ligger der og beskytt babyen med klær, solhatt og solbriller. Sørg også for å ha tilgang til skygge på bakken dersom babyen skal ligge på et teppe.

Solbeskyttelse for barn

Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Huden deres har ikke opparbeidet seg tilstrekkelig beskyttelse mot solen enda og er dermed mer følsomme enn voksne. Den beste beskyttelsen for barn er tynne klær, solhatt og solbriller.

Øynene til barn slipper inn mer solstråler enn voksnes øyne, det er derfor ekstra viktig at de bruker solbriller. Det finnes spesiallagde klær med solbeskyttelse til barn. Du bør også tilrettelegge for lek i skyggen slik at barna kan få pauser fra solen. Dette er særlig viktig midt på dagen når solen er på det sterkeste.

Bruk alltid solfaktor

På hudområder som ikke er dekket av klær bør du bruke solkrem med minimum faktor 30 på sommeren i Norge. På utsatte områder som lett blir brent bør du bruke faktor 50. Solkremen må beskytte både mot UVA og UVB stråler.

På apotekene selger de solkrem som er spesiallaget for barn. Der kan du også få gode råd om hvilken solbeskyttelse barna bør bruke, og du er dermed trygg på at solkremen du kjøper holder god kvalitet.

Solkrem må smøres i rikelige mengder. En barnehånd full er nok til å dekke hele kroppen til barnet. Når solen er på det sterkeste bør du smøre inn barnet med jevne mellomrom, og også etter hvert bad. Ikke glem å beskytte leppene og ørene også. Husk å ta med solkrem når dere er på tur.

Statens Stråleverns soltips for barn

  • Spedbarn skal ikke utsettes for direkte sollys.
  • Sett barnevognen i skyggen da solstråler reflekteres overalt.
  • Ta pauser fra solen midt på dagen når den er på sitt sterkeste.
  • Klær gir den beste solbeskyttelsen. Bruk derfor solhatt og lette sommerklær, og husk solkrem på den ubeskyttede huden.
  • Bruk t-skjorte og vær ekstra nøye med solbeskyttelse for barn som bader og leker på stranden. Barna blir raskere solbrent da solen reflekteres ekstra nær vannet.
  • Barn bør bruke solbriller i sola. UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen og i øyelinsen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne.
  • Lær barna respekt for solen og vær et godt eksempel!

Få flere hudpleietips til baby & barn