Dr. Greve pharma Vitamin C Serum og Glow toner.

Slik blir du kvitt pigmentflekker i ansiktet

Plages du med pigmentflekker i ansiktet? Både sol, p-piller og graviditet kan gjøre deg mer utsatt.
Del på facebook

Etter sommeren opplever mange å få pigmentflekker i ansiktet. Både sol og hormonell påvirkning kan føre til at huden påvirkes. Både hormonpigmentering, såkalt melasma, og hyperpigmentering er hudforandringer som vises som brune flekker i ansiktet.

– Den største triggeren er soleksponering. Men hormonell påvirkning gjennom graviditet og bruk av p-piller kan også gi ubalanse i huden, sier Line Marie Krogsgård, Orklas hudekspert.

Hun forteller at pigmentflekker er mest utbredt i aldersgruppen 20 til 40 år, men at alle kan få det.

– Tabben de fleste gjør er å tro at du er beskyttet fordi huden blir brun i løpet av sommeren. Da er det kanskje lett å tro at du er beskyttet med sola, men slik er det ikke. Noe beskyttelse får du jo ved at melanin gjør huden brun, men har du sensitiv hud er det ikke sikkert at dette grunnlaget er godt nok, påpeker Krogsgård.

Beskytt huden

Du kan også få pigmenteringer i huden grunnet betennelsessykdommer som psoriasis og eksem.

Huden danner pigmentering for å beskytte seg mot UV-eksponering. Pigmenteringen gjør at huden blir motstandsdyktig mot solskader og ulike former for hudkreft. Har du tendens til ujevn pigmentering, er det viktigste du kan gjøre å beskytte huden mot sollys. Bruk solbeskyttelse med minst faktor 50, og smør huden annenhver time. I tillegg bør du bruke solhatt eller caps.

Eksfolier huden

Så hvordan skal du gå frem for å fjerne pigmentflekker i ansiktet?

– For det første er det lurt å holde seg unna sterkt sollys så du ikke får mer pigmentering. Du kan forsøke fruktsyrebehandling som eksfolierer huden, og som kan gi en blekende effekt. Husk bare å bruke en dagkrem med solfaktor etter eksfoliering. Dessuten er daglige renserutiner og peeling lurt for å oppnå en jevnere hud, understreker Krogsgård.

Hudpleie med vitamin C mot pigmentflekker i ansiktet

Vitamin C har en utjevnende effekt på hudtonen, og er derfor mye brukt i hudpleie mot pigmentering. C-vitamin kan lysne pigmentflekker og arr du allerede har, og fungerer også forebyggende.

Hudpleie med vitamin C vil i tillegg gi ansiktet ditt ekstra glød.

Tips til hudpleie mot pigmentflekker

  • Rens huden med Dr. Greve pharma Vitamin C Glow toner. Den styrker, pleier og fukter huden slik at hudtonen blir friskere med fornyet glød, samtidig som den reduserer synligheten av pigmentflekker.
  • Forebygg pigmentering ved å bruke Dr. Greve pharma Vitamin C serum med dropper under solkremen. Den vil gi huden en intens fuktboost, bekjempe gusten hud og gi en jevnere hudtone. Du kan også punktpåføre serumet på områder som trenger ekstra pleie.

Pigmentflekker i ansiktet blekes gradvis

Hudpleierens råd er å fjerne sminken hver kveld, så huden får “puste”. Det er også viktig å drikke nok vann. Men om du blir helt kvitt det, kommer det an på hvor stor skaden er, og om pigmentflekkene kommer av sola eller hormonell påvirkning.

– Er pigmenteringen svært omfattende og sjenerende, ville jeg oppsøkt hudlege for behandling. Dette er det vanskelig å bli kvitt på egenhånd.

Det meste av pigmenteringen vil gradvis blekne over tid, og som regel blir vanlige pigmentflekker borte av seg selv i løpet av høsten eller sommeren. Unntaket er noen former for kronisk pigmentering, også kjent som solar lentigo, eller leverflekker.

3 tips fra ekspertene:

  • Bruk solbeskyttelse.
  • Daglige rens gir jevnere hud.
  • Bruk hudpleieprodukter med vitamin C under solkremen for å forebygge og redusere synligheten av pigmentflekker.
  • Oppsøk hudlege om du ikke blir kvitt pigmentflekkene.

Få flere hudpleietips her