Barn i badekar får stelt håret med Dr. Greve Pharma.

Slik steller du barnehår

Barnehår er mykt som silke, fra de tidlige små fjonene på babyhodet til den første hestehalen. Men hvordan skal vi stelle det? Her får du enkle tips fra eksperten.
Del på facebook

Barnehår trenger ikke samme behandling som voksent hår. Mange voksne vasker håret daglig med både sjampo og balsam, i tillegg til at de bruker kurer og styling-produkter for å få et sunt og fint hår. Det trenger ikke barn.

Hårvask på baby

– Det er ikke nødvendig med sjampo på små barn under ett år, understreker Lise Holm-Glad, frisør og leder av Define-teamet.

For å beskytte huden, er ikke nødvendig å bade de minste mer enn to ganger i uken, og da i et badevann med kroppstemperatur i et godt oppvarmet rom. Rundt ettårsalderen øker aktivitetsnivået gradvis, og barna blir mer skitne. Da kan håret vaskes en gang i uken med en sjampo som er spesielt utviklet for barn.

Det kan være en utfordring å få de minste med på hårvasken, men heldigvis finnes det flere lure tips som kan hjelpe på veien.

Grei ut flokene

Noen hårtyper blir lettere flokete enn andre, og det kan være både vanskelig og smertefullt å få gredd ut barnehår. Da kan det hjelpe å bruke balsam. Hårkur er ikke nødvendig før eventuelt i tenårene.

– «Alt» sliter på håret. For eksempel tynne hårstrikker kan få fint barnehår til å brekke. Ellers gjelder de samme tingene som for voksne: Unngå sterk varme og beskytt håret mot sola, formaner Holm-Glad. Hun råder også foreldre til å bruke babybørste når de børster spedbarnets hår. Det er børster med den aller mykeste busten.

Gult belegg

Har du lagt merke til at de fleste småbarn har et litt gulaktig belegg i hodebunnen? Dette er skurv, er helt normalt og forsvinner som regel innen barnet er tre år, forklarer Holm-Glad.

– Hvis barnet er plaget av mye belegg, kan du ta litt babyolje på fingertuppene og massere hodebunnen lett. Gre forsiktig gjennom håret før barnet skal bades neste gang. Ikke skyll ut oljen i mellomtiden, råder frisøren.

Har du hørt at barnets hår blir tykkere, hvis du klipper alt ned? Det er en myte som ikke er helt sann. Men som du sikkert har sett, kommer håret i starten ut litt hipp som happ. Dermed kan en hårklipp på en litt større baby gjøre at håret får en ny start, på likt, og dermed ser jevnere ut.

Tommelfingerregler for å stelle barnehår

  • Ikke behandle håret til ditt barn på samme måte som du gjør ditt eget, f.eks. med styling-produkter o.l.
  • Barn under ett år trenger ikke sjampo, og trenger kun et bad to ganger per uke.
  • Øk antall ganger håret vaskes når barnet blir eldre.
  • Bruk en sjampo som er spesielt utviklet for barn.
  • Gre spedbarnets hår med en babybørste.
  • Bruk balsam for å få ut floker, og klipp håret jevnlig.
  • Det gule belegget kan behandles ved bruk av babyolje, men dette forsvinner innen 3-års alderen.

Få flere hudpleietips til baby & barn